Mi, magyarok, fejenként 57 kg tiszta húst eszünk meg egy évben. Kiszámoltuk, hogy ha 500-an összefogunk és négy héten keresztül a hét napból csak négyen eszünk húst, akkor azzal majdnem 1000 kg-ot spórolunk meg.
Tudtad, hogy a jelenleg mezőgazdasági termelésbe bevont területek több, mint 2/3-án a marhának, disznónak, csirkének termelik a kukoricát és a szóját, nem pedig közvetlenül neked és a családodnak terem az éltető étel? Ahogy nő az igény a húsra, úgy nő az igény a mezőgazdasági területek növelésére, ami pedig például az erdők rovására történik. És tudtad, hogy az ivóvíz 70%-át a mezőgazdaságban használják fel? Ha a húsevés és a környezetvédelem kapcsolata részletesebben is érdekel, olvasd el a Felelős Gasztrohős blogbejegyzését itt:
http://gasztrohos.blog.hu/2013/11/11/tobb_nap_mint_kolbasz_363
Ezzel az akcióval nem arra törekszünk, hogy hirtelen mindenki vegetariánus legyen. Azt szeretnénk, ha a környezet érdekében mindenki kipróbálná, milyen a zöldség, gyümölcs és gabonafélék arányát növelni a tányérján. Még véletlenül sem az a célunk, hogy a magyar állattartó kistermelőket ellehetetlenítsük, ugyanis ha kizárólag a magyar kistermelőktől szereznénk be a húsadagunkat, akkor hetente maximum egyszer kerülne hús az asztalunkra. Tehát az összes többi napon a nagyipari mezőgazdaságot és a hús importot támogatjuk. Nagyipari az a mezőgazdaság, ahonnan egy évben több százezer állat is kikerül és ilyen már Magyarországon is van (szintén olvashatsz róla a blogbejegyzésünkben).
Mi 4 héten keresztül szerdán, pénteken és még egy “szabadon választott” napon nem fogunk húst enni. Csatlakozz hozzánk! Várjuk a kommenteket, a recepteket, az ötleteket, az élményeket (hol ettél jó vega kaját, hol volt problémád ezzel, stb). Ha elakadsz, ne add fel! Segítünk tippekkel, boltokkal, kedvezményekkel és persze nyereményekkel. Emellett persze várjuk a vegák, félig-vegák, vegánok csatlakozását is, hogy osszák meg érveiket, tapasztalataikat, tudásukat a többiekkel!